Ties

Ties, onze Gordon Setter van 2,5 jaar oud, is bekend met reactief gedrag
vanaf 11 maanden. Hij blijkt enorm veel hinder te ondervinden van de hormonen die als een razende door z’n lijf gier(d)en. Van alles geprobeerd, zo ook een chemische castratie. Dit daar deze beslissing niet onomkeerbaar is en we zo konden/kunnen zien of dit een gewenst effect had/heeft op zijn gedrag. Het blijkt enigszins te helpen en we hopen dat hij met verdere hulp van ons en anderen verder groeit naar mentale volwassenheid. We hebben gelukkig al fijne resultaten geboekt.

En toen ontmoetten we Ana. Ana stelde voor om Ties te helpen met bachbloesems en TTouch om hem zo te helpen rustiger, zelfverzekerder en zich meer bewust van zichzelf te worden. De resultaten zijn verbluffend! Al na een paar weken zagen we dat hij een geweldige ontwikkeling doormaakte, van subtiele veranderingen was geen sprake, zo overduidelijk! Om enkele voorbeelden te noemen: het contact met onze oude reu is zichtbaar verbeterd; veel meer ontspannen, evenwichtig. Er wordt zelfs voorzichtig wat ‘gespeeld’ met elkaar, tot voor kort ondenkbaar. Hij gedraagt zich vele male rustiger aan de lijn, hij is meer ontspannen en lijkt zijn omgeving wat meer relaxt in zich op te kunnen nemen. Er is tijd om te snuffelen bijvoorbeeld. Een ‘sprinkhaan’, die plotsklaps als een katapult weg kon schieten, obsessief gefocust op zijn omgeving was voorheen het beeld. Hij kent nu vele momenten dat hij rustig naast je komt lopen zonder daarvoor een commando te krijgen. Een andere duidelijke verandering is dat hij na stressvolle ervaringen weer sneller herstelt. Je krijgt contact met hem, hij zoekt je op. Dit was tot voor kort niet mogelijk, zo door het dolle heen kon hij zich gedragen.

We zijn er nog niet, maar al ontzettend blij en dankbaar. Een resultaat waarop we hadden gehoopt, maar niet hadden durven dromen. Ana blijft ons begeleiden, ook richting het moment waarop de chemische castratie raakt uitgewerkt. Dan pas kunnen we zien wat dat voor Ties gaat betekenen.

Ramonda